Chicken tikka masala z knihy Valijah Klásové: Mango, láska a kari
Valijah Klásové učarovalo orientální koření a ještě mnohem více. O tom se ale dozvíte v její knize prošpikované řadou vyzkoušených receptů. O jeden se s námi podělila a já doufám, že jich bude časem mnohem více. Ani já se již v kuchyni totiž neobejdu bez cizokrajného koření na zeleninu, římského kmínu, kari pasty a dalších skvělých ingrediencí. Slibuju, že vám s Valijah bude chutnat!
Chicken tikka masala je jedním z receptů, které najdete v mé knížce Mango, láska a kari. Patří k časově náročnějším, ale výsledek rozhodně stojí za to! Hned jak si připravíte marinádu na maso, už její vůně vás přesvědčí, že tady se chystá něco opravdu mimořádného. Toto kari se vyznačuje výraznou chutí listů pískavice a garam masaly, které jsou pro přípravu naprosto nezbytné – opravdu nedoporučuji improvizovat!
Postup jsem si tentokrát alespoň trochu zjednodušila tím, že jsem nepřipravovala pastu z mletých kešu a rajčat, ale použila jsem je v celku.
Potřebujete: 2 kuřecí prsa, 3 rajčata (bez slupek a semínek), 1 a ½ červené cibule, šťávu z půlky limety, 1 červenou paprika, hrst kešu ořechů, 1 šálek bílého jogurtu, 2 lžičky čerstvého strouhaného zázvoru, 2 lžičky utřeného česneku, olej, římský kmín mletý, římský kmín celý, pasta zelené chilli, koriandr mletý, turmerik, sušené listy pískavice, mletá garam masala.
1) Kuřecí maso pokrájejte na kostičky. Stejně tak část zeleniny: 1 rajče, ½ cibule a 1 červenou papriku. Kousky zeleniny a masa by měly být přibližně stejně velké.
Připravte marinádu: Smíchejte jogurt, limetkovou šťávu, 2 lžíce oleje, půlku množství zázvoru a česneku, ½ lžičky turmeriku, ½ lžičky koriandru, 1 lžičku pískavice a trochu soli. Do marinády naložte pokrájené maso i zeleninu. Uložte na chvíli do chladu.
2) Na oleji nejdříve opečte kešu ořechy. Přidejte 1 nadrobno pokrájenou cibuli, turmerik, římský kmín, koriandr, červené chilli, lžičku zázvoru a stejné množství česneku. Pár minut společně opékejte. Přidejte pokrájená rajčata a podlijte trochou vody. Vařte na středním plameni přibližně 20 minut.
3) Mezitím na jiné pánvi rozpalte olej a opečte na něm marinované maso a zeleninu. Zelenina okamžitě pustí šťávu, takže se směs spíše dusí. Promíchávejte opatrně – nejlépe to jde obracečkou, protože marináda se k pánvi bude lepit. Až bude maso dobře propečené, vše přendejte do omáčky a opatrně promíchejte. Podávejte s basmati rýží. Uvedené množství stačí cca na 3 porce.
Valijah Klásová