Moře a antika kořeněné orientem

Bodrumu, městu a přístavu na Egejské riviéře s významnou antickou minulostí, se přezdívá „malé Saint Tropez“. Na promenádě okolo přístavu pod věžemi romantického hradu můžete prý potkat leckterou hvězdu světového byznysu i showbyznysu.

Ti nejbohatší ovšem do tohoto utěšeného kousku Turecka, který bělomodrými domečky, větrnými mlýny a vůbec celkovou atmosférou připomíná Řecko (ostrov Kos je na dosah), připlouvají soukromými jachtami. V  maríně Yalihavak, na opačném konci poloostrova Bodrum, můžete obdivovat supermoderní „koráby“ s  německými, italskými i americkými vlajkami. Je totiž mnoho důvodů, proč navigaci nasměrovat právě sem. Kromě průzračného moře a krásných pláží jsou tu i další atrakce. Bodrum, původně antický Halikarnass, se například pyšnil jedním ze sedmi divů světa. Z Mausolea, monumentálního hrobu krále Mausola, ovšem zbývají už jen ruiny. Před pozůstatky původních sloupů, které svou obrovitostí dávají tušit rozměry celé stavby, přesto stanete v tichém úžasu nad dílem tehdejších stavitelů. Působivý je i nově rekonstruovaný amfiteátr u silnice vedoucí na druhý konec poloostrova. Když vystoupáte po všech kamenných sedadlech až na „antické bidýlko“, dostane se vám za odměnu výhled na moře, lodě kotvící v přístavu, okolní hory, i charakteristický hrad sv. Petra nad bodrumským přístavem. Postavili ho maltézští rytíři v 15. století z kamenů Mausolea. Má pět věží, sedm vstupů a dnes je tu zajímavé muzeum, kde lze vidět třeba i nejstarší sbírku lodních vraků na světě. Odtud je pak už jen pár kroků do uliček města s tisíci obchůdky. Pokud odoláte lákání kabelek, triček a šál, dejte si v některé z hospůdek na nábřeží sklenici skvělého tureckého čaje nebo piva Efes a v rodišti „otce dějepisu“ Herodota zkuste přijít na to, co nám historie, matka moudrosti, vlastně vzkazuje.

Více info na www.firotour.cz

 

Co ochutnat na polostrově Bodrum

Víno od pramene

Koštovat víno přímo u sudu je možné ve vesnici Mugla. Sympatická architektka Selva Subasi Ismen z Istanbulu si tu splnila sen a po letech studií technologie a sbírání zkušeností doma i v Kalifornii z vlastních hroznů vytváří vlastní vína. Na farmě Karnas bude jednou i pár pokojů a malá restaurace. „Počátky agroturistiky v Turecku,“ komentuje její slova Fatih Günay, ředitel Kartaca Turízm, který nás do Mugly zavedl.

Více info na www.kartacatour.com

 

Pide je turecká pizza

Tureckou kuchyni gurmáni řadí velmi vysoko. V bodrumských restauracích a hotelích si pochutnáte na různě upravených rybách, zelenině i mase. „Naše nejobvyklejší jídlo je pide, taková turecká pizza, ale náplň je uvnitř,“ říká Ismail Kasimi, ředitel hotelu Xanadu Island. Ve velkorysém hotelovém bufetu, vedle kebabu, sarmy, köfte atd., samozřejmě ani pide nechybí.

Více info na  http://xanaduhotels.com.tr/

Připravila: Eva Hirschová

22.7.2016

 

Napsat komentář

css.php