Mrkvová polévka s rýží
Tahle pikantní polévka patří k u nás k favoritkám. Nikdo jí nepohrdne v jakoukoliv roční dobu, i když oblíbená je díky použitému koření hlavně v zimě a chladných dnech. Je zásobárnou vitaminů a poslouží jako podpůrný léčebný prostředek při virózách a chřipce. Díky své chuti je návyková )
Na 4 porce potřebujete:
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku, jemně nakrájeného
- vrchovatá polévková lžíce najemno nakrájeného zázvoru
- 1 l zeleninového vývaru nebo vody
- 1 chilli paprička nebo ½ lžičky chilli pasty (podle chuti)
- ½ šálku thajské jasmínové rýže
- 1 polévková lžíce mletého kmínu
- 1 a ½ lžičky mletého kardamomu
- ¼ lžičky muškátového oříšku
- 1 stonek citronové trávy, najemno nakrájené
- 7 mrkví (středních)
- 400 ml kokosového mléka (1 plechovka)
- 1–3 lžíce rybí omáčky
- 1 polévková lžíce sójové omáčky
- hrst čerstvého koriandru (pokud v zimě neseženu čerstvý koriandr, přidám do polévky 1 polévkovou lžíci mletého a dozdobím petrželkou – klidně z mrazáku)
- šťáva z půlky limetky
- olej na restování základu
1. Na oleji orestujte cibuli, česnek, zázvor, citronovou trávu a pokrájenou a semínek zbavenou chilli papričku. Asi tak jednu minutu, až vše zavoní.
2. Přilijte vývar nebo vodu. Přidejte rýži, mrkev a koření (kmín, kardamom, muškátový oříšek). Snižte teplotu a vařte až bude rýže i mrkev měkká (asi 20 minut).
3. Přilijte kokosové mléko.
4. Tyčovým mixérem vše rozmixujte.
5. Přidejte sójovou a rybí omáčku, které polévku osolí.
6. Na talíři dochuťte čerstvým koriandrem (nebo petrželí či bazalkou, pokaždé získáte jinou chuť).
Řiďte se chutí. Pokud nemáte rádi pikantní jídla, klidně chilli papričku vynechte. Máte-li polévku málo slanou, opatrně přidejte sójovou a rybí omáčku.
Jak chutná vám?
z mlsného zápisníku Martiny H.
P.S.
Rybí omáčka, mrkev nemrkev, omámila i čichové buňky naší Rézi: