Polévka z červené řepy s tymiánem
Červené řepě už sice letos odzvonilo, ale chladné a deštivé počasí mě navedlo, a tak jsem po ní v obchodě bez dlouhého přemýšlení sáhla. Bude mít u nás v kuchyni derniéru. Ale co, užili jsme si jí v zimě ve všech podobách dosytosti. Polévka patřila k jídlům frekventovaným, nejen proto, že nám moc chutná, ale taky že její příprava je jednoduchá a rychlá.
Na 4 porce budete potřebovat:
- trochu oleje
- 1 cibuli
- 1 větší bramboru,
- 1 velkou mrkev
- 4 bulvy červené řepy
- 3 stroužky česneku
- svazek tymiánu (v zimě používám sušený nebo mražený)
- 1 l vody
- ½ lžičky chlebového koření Sonnentor
- sůl
- pepř
- citronová šťáva
- zakysanou smetanu podle chuti (u nás je to kelímek o obsahu 400 g)
1. Oloupejte a na kostky si nakrájejte mrkev, bramboru i řepu.
2. Oloupejte a pokrájejte cibuli, stroužky česneku oloupejte, rozmáčkněte
a nahrubo pokrájejte
3. Ze snítek tymiánu otrhejte lístečky.
4. Na oleji orestujte cibuli, přidejte česnek, mrkev a bramboru. Vše restujte asi tak minutku. Pak přidejte větší část lístků tymiánu, ale nechte si dost na ozdobu talíře. Nejen že ozdobí, ale příjemně ovoní polévku.
5. Přilijte vodu a přidejte chlebové koření (ovoní polévku špetkou anýzu)
a červenou řepu.
6. Osolte a opepřete a vařte, až jsou suroviny měkké.
7. Pěkně všechno dohladka rozmixujte a dochuťte citronovou šťávou.
8. Na talíři polévku posypte tymiánem a přidejte podle chuti zakysanou smetanu.
Dobrou chuť!
Z mlsného zápisníku Martiny H.