Polévka z červené řepy s tymiánem

Červené řepě už sice letos odzvonilo, ale chladné a deštivé počasí mě navedlo, a tak jsem po ní v obchodě bez dlouhého přemýšlení sáhla. Bude mít u nás v kuchyni derniéru. Ale co, užili jsme si jí v zimě ve všech podobách dosytosti. Polévka patřila k jídlům frekventovaným, nejen proto, že nám moc chutná, ale taky že její příprava je jednoduchá a rychlá.

Na 4 porce budete potřebovat:

  • trochu oleje
  • 1 cibuli
  • 1 větší bramboru,
  • 1 velkou mrkev
  • 4 bulvy červené řepy
  • 3 stroužky česneku
  • svazek tymiánu (v zimě používám sušený nebo mražený)
  • 1 l vody
  • ½ lžičky chlebového koření Sonnentor
  • sůl
  • pepř
  • citronová šťáva
  • zakysanou smetanu podle chuti (u nás je to kelímek o obsahu 400 g)

 

1. Oloupejte a na kostky si nakrájejte mrkev, bramboru i řepu.

2. Oloupejte a pokrájejte cibuli, stroužky česneku oloupejte, rozmáčkněte

a nahrubo pokrájejte

3. Ze snítek tymiánu otrhejte lístečky.

4. Na oleji orestujte cibuli, přidejte česnek, mrkev a bramboru. Vše restujte asi tak minutku. Pak přidejte větší část lístků tymiánu, ale nechte si dost na ozdobu talíře. Nejen že ozdobí, ale příjemně ovoní polévku.

5. Přilijte vodu a přidejte chlebové koření (ovoní polévku špetkou anýzu)

a červenou řepu.

6. Osolte a opepřete a vařte, až jsou suroviny měkké.

7. Pěkně všechno dohladka rozmixujte a dochuťte citronovou šťávou.

8. Na talíři polévku posypte tymiánem a přidejte podle chuti zakysanou smetanu.

 

Dobrou chuť!

 

Z mlsného zápisníku Martiny H.

 

 

Napsat komentář

css.php