Povzneste sýry na zážitek

Letní posezení se skleničkou kvalitního vína se bez sýrů takřka neobejde. Nabídka sýrů je dnes opravdu veliká, a tak často tápeme a hledáme ten pravý… Proč ale nevsadit na léty prověřenou kvalitu a nesáhnout po výrobku ryze českém? S Králem sýrů chybu neuděláte. Nechte se inspirovat tipy, jak jej servírovat či správně kombinovat s vínem. Odhalte spolu s námi tajemství „královské“ sýrové etikety.

1. Skladování sýrů

- doporučená teplota je 2 až 7 stupňů Celsia

2. Při servírování dbejte na to, aby měl sýr pokojovou teplotu

- sýry je dobré vybrat z chladničky přibližně 20 minut před podáváním

3. Pozor na množství

- stačí podávat zhruba 20 až 30 gramů z každého druhu sýra a maximálně 5 druhů sýra na osobu – abyste si je patřičně vychutnali

4. Na pořadí sýrů záleží

- začínejte lehčími a krémovějšími sýry, pokračovat můžete sýry typu hermelín (např. Král Sýrů), pak tvrdými sýry a na závěr nabídněte nejaromatičtější sýry s modrou plísní

5. Oříšky a sýr tvoří krásný pár

- ať už vlašské, pekanové, lískové, piniové nebo pistácie či mandle, oříšky dodávají sýrům další element chuti 

6. Ovoce a sušené plody oživí každý sýrový talíř

- použít můžete čerstvé ovoce, například jablka, roznové víno, hrušky, které se hodí nejvíc k měkkým a kozím sýrům. Čerstvé fíky se naopak hodí k ušlechtilé plísni

- sušené plody používejte spíše nedoslazované. Skvělé jsou brusinky, švestky, meruňky, datle nebo fíky

7. Marmelády, čatní a povidla vyladí chutě sýrů o stupeň výš

- ovoce a zelenina v této formě je ideální především k sýrům s ušlechtilou plísní nebo s modrou plísní

8. Pečivo a krekry se vyplatí dobře vybírat

- poohlédněte se po žitném, tmavém chlebu s oříšky, slunečnicovými semínky nebo medem, u jemnějších můžete zkusit slané krekry, u výraznějších sýrů třeba cibulové sušenky

KOMBINACE PRO GURMÁNY

Král sýrů - Hermadur

Král sýrů Hermadur: cibulové čatní. lískové oříšky.  Vychutnáte si ho s Tramínem – např. Alsace Gewurtztraminer Pierre Henri Ginglinger

Král sýrů - Nebeský

Král sýrů Nebeský: švestková povidla, blanšírované mandle. Doplní ho výtečně Chardonnay – např. Les Tannes en Occitanie

Král sýrů - Krémový

 Král sýrů krémový:  fíková marmeláda, piniové oříšky.  K pití zvolte Merlot – např. Les Tannes en Occitanie

Pro více informací klikněte na www.kralsyru.cz nebo na https://www.facebook.com/SyrovaEtiketaKraleSyru/.

Připravila: huh

Napsat komentář

css.php