Povzneste sýry na zážitek
Letní posezení se skleničkou kvalitního vína se bez sýrů takřka neobejde. Nabídka sýrů je dnes opravdu veliká, a tak často tápeme a hledáme ten pravý… Proč ale nevsadit na léty prověřenou kvalitu a nesáhnout po výrobku ryze českém? S Králem sýrů chybu neuděláte. Nechte se inspirovat tipy, jak jej servírovat či správně kombinovat s vínem. Odhalte spolu s námi tajemství „královské“ sýrové etikety.
1. Skladování sýrů
- doporučená teplota je 2 až 7 stupňů Celsia
2. Při servírování dbejte na to, aby měl sýr pokojovou teplotu
- sýry je dobré vybrat z chladničky přibližně 20 minut před podáváním
3. Pozor na množství
- stačí podávat zhruba 20 až 30 gramů z každého druhu sýra a maximálně 5 druhů sýra na osobu – abyste si je patřičně vychutnali
4. Na pořadí sýrů záleží
- začínejte lehčími a krémovějšími sýry, pokračovat můžete sýry typu hermelín (např. Král Sýrů), pak tvrdými sýry a na závěr nabídněte nejaromatičtější sýry s modrou plísní
5. Oříšky a sýr tvoří krásný pár
- ať už vlašské, pekanové, lískové, piniové nebo pistácie či mandle, oříšky dodávají sýrům další element chuti
6. Ovoce a sušené plody oživí každý sýrový talíř
- použít můžete čerstvé ovoce, například jablka, roznové víno, hrušky, které se hodí nejvíc k měkkým a kozím sýrům. Čerstvé fíky se naopak hodí k ušlechtilé plísni
- sušené plody používejte spíše nedoslazované. Skvělé jsou brusinky, švestky, meruňky, datle nebo fíky
7. Marmelády, čatní a povidla vyladí chutě sýrů o stupeň výš
- ovoce a zelenina v této formě je ideální především k sýrům s ušlechtilou plísní nebo s modrou plísní
8. Pečivo a krekry se vyplatí dobře vybírat
- poohlédněte se po žitném, tmavém chlebu s oříšky, slunečnicovými semínky nebo medem, u jemnějších můžete zkusit slané krekry, u výraznějších sýrů třeba cibulové sušenky
KOMBINACE PRO GURMÁNY
Král sýrů Hermadur: cibulové čatní. lískové oříšky. Vychutnáte si ho s Tramínem – např. Alsace Gewurtztraminer Pierre Henri Ginglinger
Král sýrů Nebeský: švestková povidla, blanšírované mandle. Doplní ho výtečně Chardonnay – např. Les Tannes en Occitanie
Král sýrů krémový: fíková marmeláda, piniové oříšky. K pití zvolte Merlot – např. Les Tannes en Occitanie
Pro více informací klikněte na www.kralsyru.cz nebo na https://www.facebook.com/SyrovaEtiketaKraleSyru/.
Připravila: huh