Rybízové pokušení
Nevážit, smíchat, posypat a upéct…
Tenhle recept ale vůbec není nový. Je starý a známý, tzv. hrnkový. Ale podle mě je geniální. Nevážit, smíchat, upéct. Žádné velké „saky paky“, ale pěkně rychlé surovinové „techtle-mechtle“, ve výsledku koláč bez námahy a v luxusní podobě. Takže první letošní rybízová úroda dostala jeho podobu. Koneckonců zmizel mnohem ryhleji, než byl stvořen.
Na těsto budete potřebovat:
- 550 g červeného rybízu, obraného ze stopek
- 2 vejce
- 1 hrnek (200 ml) třtinového cukru
- 1/2 hrnku oleje (kvalitního řepkového nebo slunečnicového)
- 2 hrnky polohrubé pšeničné mouky v BIO kvalitě
- 1 hrnek mléka
- 1 balíček vinného kamene, BIO a bez fosfátů
- nastrouhaná kůra z 1 bio citronu
- 1/2 lžičky skořice
Na žmolenku:
- 1/5 kostky másla
- 100 g třtinového cukru
- 100 g polohrubé pšeničné mouky v BIO kvalitě
1. Do větší mísy rozklepněte vejce. Přidejte cukr a vymíchejte do pěny. Přilijte olej. Postupně přidávejte střídavě mouku a mléko. Do poslední várky mouky zamíchejte vinný kámen, skořici a citronovou kůru.
2. Z mouky, cukru a másla uhněťte žmolenku.
2. Formu na koláč vytřete tukem (dobrým olejem) a vysypte trochou mouky. Vlijte do ní těsto.
3. Ovoce (čerstvé nebo kompotované) rozprostřete pravidelně po celé ploše těsta a vše pak posypte rovnoměrně žmolenkou. V případě jablek nebo švestek, posypu skořicí, u švestek podle chuti posypu někdy i mákem a strouhaným perníkem, to je potom mňamka.
4 .Pečte v troubě vyhřáté na 180 ºC asi 40 minut. Troubu vypněte a nechte asi 10 minut dojít.
Dobrou chuť z Mlsného zápisníku Martiny H.