Rybízové pokušení

Nevážit, smíchat, posypat a upéct…

Tenhle recept ale vůbec není nový. Je starý a známý, tzv. hrnkový. Ale podle mě je geniální. Nevážit, smíchat, upéct. Žádné velké „saky paky“, ale pěkně rychlé surovinové „techtle-mechtle“, ve výsledku koláč bez námahy a v luxusní podobě. Takže první letošní rybízová úroda dostala jeho podobu. Koneckonců zmizel mnohem ryhleji, než byl stvořen.

Na těsto budete potřebovat:

  • 550 g červeného rybízu, obraného ze stopek
  • 2 vejce
  • 1 hrnek (200 ml) třtinového cukru
  • 1/2 hrnku oleje (kvalitního řepkového nebo slunečnicového)
  • 2 hrnky polohrubé pšeničné mouky v BIO kvalitě
  • 1 hrnek mléka
  • 1 balíček vinného kamene, BIO a bez fosfátů
  • nastrouhaná kůra z 1 bio citronu
  • 1/2 lžičky skořice

Na žmolenku:

  • 1/5 kostky másla
  • 100 g třtinového cukru
  • 100 g polohrubé pšeničné mouky v BIO kvalitě

1. Do větší mísy rozklepněte vejce. Přidejte cukr a vymíchejte do pěny. Přilijte olej. Postupně přidávejte střídavě mouku a mléko. Do poslední várky mouky zamíchejte vinný kámen, skořici a citronovou kůru.

2. Z mouky, cukru a másla uhněťte žmolenku.

2. Formu na koláč vytřete tukem (dobrým olejem) a vysypte trochou mouky. Vlijte do ní těsto.

3. Ovoce (čerstvé nebo kompotované) rozprostřete pravidelně po celé ploše těsta a vše pak  posypte rovnoměrně žmolenkou. V případě jablek nebo švestek, posypu skořicí, u švestek podle chuti posypu někdy i mákem a strouhaným perníkem, to je potom mňamka.

4 .Pečte v troubě vyhřáté na 180 ºC asi 40 minut. Troubu vypněte a nechte asi 10 minut dojít.

 

Dobrou chuť  z Mlsného zápisníku Martiny H.

 

 

 

 

Napsat komentář

css.php