Toulky olympijským Seefeldem 1.část
Znáte všechny ty kýčovité obrázky z Alp, na kterých jsou úžasná panoramata, nádherně zelená tráva a volně se pasoucí stáda krav či klusající koně? V Tyrolsku to je realita. Jako třeba v Olympijském regionu Seefeld.
Proč vlastně Olympijský region? „To je jednoduché. Region je natolik krásný a vhodný pro sport všeho druhu, že se tu opakovaně pořádala olympiáda, a to v letech 1964 a 1976. Od té doby nese název Olympijský region,“ říká pyšně ředitel zdejší turistické centrály Markus Tschoner. Zahrnuje pět obcí: Leutasch, Mösern/Buchen, Reith, Scharnitz a Seefeld.
Idylický Mösern
Za základnu jsme si vybrali klidnější vesničku Mösern, vzdálenou od Seefeldu necelé tři kilometry. Ubytovali jsme se u vřelých Haselwanterů v jejich rodinném hotýlku Alt-Mösern. Nejen klidná poloha a rodinná atmosféra, ale i vyhlášená kuchyně pod vedením šéfkuchaře Alexe Sonnwebera povýšila náš pobyt na nevšední kulinářský zážitek za vskutku více než rozumné ceny. Charizmatická krajina s majestátními třítisícovkami v blízkosti nabádala k nádherným procházkám nebo ke golfu v nedalekém golfovém klubu. Zpočátku jsme se vydali prozkoumat okolí na kolech.
Na kole pro trhanec
První den jsme zvolili lehkou rozjezdovou trasu kolem Mösernu a Seefeldu, druhý den jsme přidali Möserer See – kouzelné jezero připomínající šumavské Černé jezero. Na kolech jsme vyjeli až na Möserer Höhe a přes Brunschkopf (1510 m n. m.) jsme dojeli až na okraj Leutasche. Náš cíl byla horská bouda Wildmoos-Alm.
Další den to chtělo změnu. Autem jsme popojeli pár kilometrů z Mösernu přes vesničku Buchen až na okraj Leutasche, abychom si trochu zkrátili šlapání do kopce, a zaparkovali vůz na hlídaném parkovišti na konci vesnice Klamm, kde jsme dostali informační letáček s mapkou okolí. Odtud jsme se vydali na kolech kaňonem Gaistal, míjeli jsme vysoké horské masivy Miemingergebirge a Wettersteingebirge po obou stranách údolí a nakonec dojeli až do Zugspitzareny nad městečkem Ehrwald. Zde, v hostinci proslulé chaty Ehrwalder Alm, jsme si pochutnali na tyrolské národní specialitě: císařském trhanci Kaiser-schmarren.
Text a foto: Miloš Matula